Živi i mrtvi

Isprepliću se dvije priče koje povezuje rat na istom mjestu, kao i rodbinske veze likova iz oba perioda – riječ je o ratovima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1943. godine. 1993. grupa vojnika HVO-a, među njima i Tomo, dobivaju zadatak držati jedan od najvažnijih položaja no ostaju odsječeni od svojih suboraca. Tada se moraju provlačiti preko srpskih i muslimanskih položaja da se dokopaju spasa – Crnih voda, a put ih vodi preko zloglasnog Grobnog polja. 1943. Tomin djed Martin također je prolazio istim putem.

Akcijska ratna drama s horor elementima, ekranizacija istoimenog romana Josipa Mlakića, koji je 2002. godine proglašen romanom godine. Film je doživio hvalspjeve od strane kritike, a i ovjenčan je brojnim nagradama. Uglavnom se hvali redateljeva umješnost u kreiranju suspensne i nelagodne atmosfere, odlični akcijski prizori, ali i fotografija, montaža i glazba, kao i sama snažna antiratna poruka.

FESTIVALI I NAGRADE

Pula 2007 – Posebna Zlatna arena za ton: Ivica Drnić, dizajner zvuka, Damir Valinčić i Igor Fabris, snimatelji zvuka; Zlatne arene za: specijalne efekte (Goran Rukavina i Branko Repalust), glazbu, montažu, kameru, sporednu mušku ulogu (Borko Perić), režiju
Međunarodni festival filmske kamere Bitola: Glavna nagrada – Zlatna kamera 300
FEST, 2008., Beograd: Nagrada – Evropa van Evrope
Grossmannov festival filma i vina 2008 Ljutomer: Glavna nagrada – Hudi maček