Glavni urednik: Zlatko Vidačković
Autorica tekstova: Katarina Marić
Stručni suradnik: Marko Hotovec
Urednik deska: Goran Ivanišević
Programer: Srđan Srđenović

Adresa redakcije: Vladimira Nazora 37, HR-10000 Zagreb
E-mail: redakcija@leksikon.net

 

Leksikon hrvatskog nezavisnog filma je projekt fokusiran je na prikupljanje, sistematizaciju i objavu podataka o cjelokupnoj hrvatskoj nezavisnoj filmskoj produkciji, nudeći podatke o nezavisnim filmovima i autorskim ekipama koje su sudjelovale u njhovoj izradi, nudeći tako prostor za filmove koji nisu nastali s inicijalnim financijskim sredstvima HAVC-a i Ministarstva kulture na javnim pozivima za produkciju temeljem scenarija (neovisno o tome jesi li dobili naknadnu potporu za postprodukciju kada su već bili snimljeni), kao i filmove kojima su inicijalno odobrena manja sredstva a veliku većinu sredstava je osigurao sam producent. Uredničko vodstvo Leksikona od početka 2020. prikuplja informacije i provodi sustavno proučavanje i obradu građe.

Projekt Leksikon hrvatskog nezavisnog filma retroaktivno obrađuje domaću nezavisnu filmsku produkciju, prikuplja podatke, fotografije i video isječke iz filmova koji su nastajali u Hrvatskoj od 1991. do danas.

Do sada je obrađeno 80 nezavisnih dugometražnih igranih domaćih filmskih naslova nezavisne produkcije koji će biti predstavljeni na web-stranici Leksikona hrvatskog nezavisnog filma.
U budućnosti, ovisno o nastavku potpore donatora, predviđena je i obrada igranih filmova hrvatske televizijske produkcije, njihova objava na web-stranici leksikona, kao i početak prilaganja citata iz kritičkih osvrta svakom filmskom naslovu objavljivanima u relevantnim publikacijama – od dnevnih novina do specijaliziranih internetskih portal fokusiranih na recenziranje filmova, a planiramo i uključivanje intervjua/izjava filmskih producenata o iskustvu rada na pojedinim projektima.

U narednim godinama planira se proširenje leksikona na kratki igrani, kratki i dugometražni dokumentarni, animirani i eksperimentalni nezavisni film.