Što je Iva snimila 21. listopada 2003.

Dana 21. listopada 2003. bistra i senzibilna tinejdžerica Iva slavi 15. rođendan. Odrasla u zagrebačkoj građanskoj obitelji gornjeg srednjeg sloja, uz majku kućanicu Željku i oca, narodskog čovjeka Božu, Iva kao rođendanski poklon od roditelja dobiva ručnu digitalnu kameru. I odmah je uključi, odlučivši snimiti svaki trenutak dana u kojem joj ocu u posjet stiže gospodin Hoffman, važan poslovni partner iz Njemačke. Među pozvanim gostima su i Željkin brat Darko s kolegicom Ninom koja odlično govori njemački. No, ta rođendanska večera uskoro će se spletom okolnosti iz kuće preseliti u restoran a na vidjelo će početi izbijati mnoge nesuglasice među Ivinim roditeljima.

Socijalna humorna drama čija se radnja odigrava unutar 24 sata i u koju uvid dobivamo putem snimki s ručne digitalne kamere koju za snimanje koristi junakinja Iva, čime se postigao realističan, dokumentaristički ugođaj iz perspektive videokamere, a koji je mnoge podsjetio na stil danske Dogme 95 i čija je najveća vrijednost upravo činjenica da stvarno izgleda kao kućni video. Riječ je o povratničkom filmu Tomislava Radića, koji se njime vratio vlastitim korijenima definiranima u remek-djelu Živa istina iz 1968. godine. Riječ je o kreativnom, duhovitom, sugestivnom i dojmljivom filmu, iznimno hvaljenom od kritike, raspoloženih, razigranih i prirodnih glumačkih izvedbi, vrhunske dramaturgije i pametnog zadiranja u društvene probleme, pritom ultraniskobudžetnom. U ovom filmu Masha Mati Prodan (Iva) debitirala je kao glumica.

FESTIVALI I NAGRADE

Pulski filmski festival 2005. godine – Zlatne arene za najbolji film, režiju, glavnu mušku i glavnu žensku ulogu, nagrada Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film