Nausikaja

U Zagrebu 1939. godine student glume Matija Remenar iznajmljuje stan kod sredovječne gospođe Šlajner u sobi u kojoj su se trojica prethodnih podstanara objesila, i to na posve jednak način – petkom između 5 i 6 sati popodne, uz prozorsko okno. Inspektor Stevović istražuje te zagonetne smrti, a jedini mu je trag pauk, pronađen na tijelima sve trojice samoubojica. Matija pomaže inspektoru pri rješavanju misterija, dok se istovremeno i sam nalazi u opasnosti. Petak je sve bliže, ai gospođa Šlajner prema njemu iskazuje sve veću naklonost. On pak postaje sve više okupiran tajanstvenom djevojkom koju svakog dana viđa na prozoru kuće preko puta, a kojoj ne zna ime, te je zove Nausikaja, prema liku princeze iz grčke mitologije, koju dramu upravo priprema u glumačkoj školi.

Dugometražni prvijenac Vicka Ruića – art-naslov Nausikaja, prvi je nezavisno produciran film u Hrvatskoj, iznimno detaljizirane i promišljene vizualnosti, visoke estetizacije, noirovske famme fatale motivike te nabijen simboličkim i refleksivnim, uvelike oslonjen i na alegorijskim bremenitu horor-priču Pauk kontroverznog autora Hannsa Heinza Ewersa, iznimno bitnog za samu evoluciju žanra, jednako kao i za uvođenje motiva žene-pauka u svjetsku kulturu. Ruić umješno prenosi potentnu napetost atmosfere tjeskobe i gradirajuću suspensnost priče, parcijalno pisane i u formi dnevnika, balansirajući stvarno i nestvarno, mitsko i stvarnosno, realno i intrapsihičko, nesigurnost i neobičnost zbivanja, mračne igre mimike i mimikrije kroz fascinantnu igru mačke i miša. Mahom mu se zamjera politička nedorečenost koja je ostala u drugom planu i nije pridala slojevitosti djela, kao i ponešto razvučena i repetitivna naracija.

FESTIVALI I NAGRADE

Pula Film Festival 1996 – Nagrada Kodak za kameru Vjekoslavu Vrdoljaku (ex aequo s Enesom Midžićem za Sedmu kroniku)
Mystfest – Festival Internazionale del Giallo e del Mistero 1996.
Predselekcija za najbolji strani film 69. Nagrade Oscar Američke akademije (izabran za hrvatsku prijavu za Najbolji film na stranom jeziku na 69. dodjeli Oskara, ali nije prihvaćen kao nominirani.)