Goran

Delnički taksist Goran i njegova slijepa supruga Lina vode miran i jednostavan život okruženi prijateljima i obitelji. Linin otac Luka nudi Goranu posao u svojoj pilani, no Goran radije odlazi u svoju vikendicu u idiličnom snijegom zametenom Gorskom kotaru, gdje se povremeno zapija s društvom i pored koje je upravo izgradio saunu. Bezbrižna svakodnevica mladog para naprasno je prekinuta kad Lina objavi da je trudna, a Goran je neplodan.

Psihološka drama, minimalistične estetizacije, spretna mješavina skandinavskog preciznog asketizma (scenarist Norvežanin Gjermund Gisvold) i eskalirajućeg peterbergovsko-tarantinovsko-shakespeareanskog finala, sa spretnom gradacijom napetosti kroz kako snježno zamrlo i statično, nijemo okruženje, jednako i kroz opozitno supostavljanje naivne retro-šlagerske glazbe s mračnim psihama protagonista odnosno unošenje zlokobne komornosti u naizgled vedre događaje – večere, proslave trudnoće ili rođendana. Goran (trostrukog značenja – i slavensko i skandinavsko muško ime te reminiscencija na gorštaka, stanovnika planine) je svakako osvježavajuć naslov domaće filmske ponude, slabostima unatoč. U prvome se redu to odnosi na loše i počesto neuvjerljive dijaloge te poneke slabe izvedbe (prvenstveno Janka Popovića Volarića) a i abruptivnost finalnog twista u odnosu na prethodni tijek radnje te (ipak zanemariv) problem ritma zbog poduže uvodne ekspozicije.

FESTIVALI I NAGRADE

Međunarodni filmski festival Fantasia 2016. – Nagrada
Cheval Noir za najboljeg glumca (Franjo Dijak)
CinEast – Festival srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma 2016.
Zagreb Film Festival 2016.
‘Listapad’ – Međunarodni filmski festival u Minsku 2016.
Međunarodni filmski festival u Bruxellesu 2016.
Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST 2017.
Filmski festival South by Southwest 2017.
Festival istočnoeuropskog i srednjeeuropskog filma goEast 2017.
Pulski filmski festival 2017. – Zlatna arena za glazbu (Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz), Zlatna arena za scenografiju (Petra Poslek i Iva Rodić)
Međunarodni filmski festival u Transilvaniji 2017.
Festival europskog filma Palić 2017.
Međunarodni filmski festival u Prištini Prifest 2017. – Najbolji balkanski film, Posebno priznanje za redatelja (Nevio Marasović)
Filmski Festival Herceg Novi 2017. – Nagrada Živko Nikolić za najbolji film
Avvantura Film Festival 2017. – Nagrada za najbolji scenarij (Gjermund Gisvold)
Otranto Film Fund Festival 2017.