Fine mrtve djevojke

Djevojke Iva i Marija u ljubavnoj su vezi te sretne unajmljuju zajednički stan u zgradi, u kojoj živi i njihova stanodavka Olga sa suprugom i sinom Danijelom. Danijelu se Iva odmah svidi. Olga je zgrožena kad sazna da su djevojke lezbijke, a Danijel će otići i korak dalje, što će sve odvesti u neminovnu tragediju.

Drugi film cijenjenog redatelja Dalibora Matanića, koji je nakon odlične recepcije njegovog prvijenca Blagajnica hoće ići na more naišao na pozitivan prijem od strane kako publike, tako i kritike. Posebne pohvale dobio je socijalni angažman, u prvom redu podrška pravima manjina te kritika konzervativne netolerantnosti i malograđanštine kroz opservativno seciranje stanja poratnog hrvatskog društva.

FESTIVALI I NAGRADE
49. Pulski film festival 2002: Grand prix žirija – Velika zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za žensku epizodnu ulogu (Olga Pakalović), Zlatna arena za mušku epizodnu ulogu (Ivica Vidović), Zlatna arena za najbolju produkciju, Nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Oktavijan za najbolji film, Nagrada publike Zlatna vrata Pule za najbolji film, Nagrada Synchro film & video
Soči 2003 – Posebno priznanje žirija (ex aequo s At kende sandheden)
Geneva 2003 – Nagrada žirija mladosti – Cinema tout Ecran
Hrvatski kandidat za nagradu Oscar